Ι) Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό έργο της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χαιρετισμός Καθηγητή Δ. Λουτράδη
Η κλινική για έκτη δεκαετία, συνεχίζει με σταθερά βήματα την ιστορική της λειτουργία με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση του θεσμού της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κλινικής περιλαμβάνει διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με έμφαση στα αντικείμενα γνώσεις των υποειδικοτήτων της Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Τις διαλέξεις αυτές μπορούν να παρακολουθήσουν εκτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, σπουδαστές της Σχολής Μαιών, ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι ιατροί και ιδιώτες ιατροί, από άλλα νοσοκομεία της Αττικής και της Ελλάδας. Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται ενιαίες διαλέξεις των μαθημάτων της Τρίτης στα αντίστοιχα αμφιθέατρα των τριών Μαιευτικών – Γυναικολογικών Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειον», «Αττικόν».
Επίσης το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 για όγδοη συνεχή χρονιά το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με αντικείμενο την έρευνα στην «Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική» προσφέρει υψηλό επίπεδο γνώσεων στο αντικείμενο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Η Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ως διαπιστευμένο Κέντρο Εκπαίδευσης στη Μαιευτική και Γυναικολογία από την EBCOG και για τις τέσσερις υποειδικότητες (Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Γυναικολογικής Ογκολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Ουρογυναικολογίας), φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο να καλύπτει όλο το φάσμα της ειδικότητας, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της αναβάθμισης της εκπαίδευσης των φοιτητών μας, αλλά και των Μαιευτήρων Γυναικολόγων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την κυκλοφορία του συγγράμματος «Μαιευτική και Γυναικολογία».
Ένα σύγγραμμα της κοινής προσπάθειας των τριών Πανεπιστημιακών Κλινικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεπικουρούμενη από το σύνολο των Ελληνικών Ιατρικών Σχολών. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές της Ιατρικής και να αποτελεί σημείο αναφοράς ειδικευμένων και μη ιατρών, με ενημερωμένη και πλήρη αποτύπωση των δεδομένων της βιβλιογραφίας.
Ευχαριστώ θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και τους συναδέλφους της κλινικής μας, για τη συμβολή τους στην άρτια ολοκλήρωση και επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Καθηγητής Δ. Λουτράδης
Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π. Α΄ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λουτράδης Δημήτριος, Καθηγητής – Διευθυντής
Ροδολάκης Αλέξανδρος, Καθηγητής
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής
Δασκαλάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Στεφανίδης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Αθανασίου Σταύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Πρωτοπαπάς Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Δημητρακάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Παππά Καλλιόπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Χαϊδόπουλος Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής
Γρηγοριάδης Θεμιστοκλής, Επίκουρος Καθηγητής
Ντόμαλη Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Μιχαλά Σταυρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια
Θωμάκος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής
Θεοδωρά Μαριάννα, Λέκτορας
ΙΑΤΡΟΙ Ε. Σ. Υ. Α΄ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Παπαζεύκος Βασίλειος, Διευθυντής
Σκουδαρόπουλος Βενιαμίν, Διευθυντής
Χατζηπαπάς Ιωάννης, Διευθυντής
Σύνδος Μιχαήλ, Διευθυντής
Κουτρουμάνης Πελοπίδας, Διευθυντής
Ηλιοπούλου Σωτηρίας, Διευθύντρια
Γιάννος Αργύριος, Επιμελητής Α’
Μαρινόπουλος Σπυρίδων, Επιμελητής Β
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 -7770 461, 210-7791 652, 213-216 2291, 213-216 2290
Fax: 210-7770 46
e-mail: adeptobgyn@yahoo.gr, adeptobgyn@hosp-alexandra.gr
ιστοσελίδα Κλινικής: www.firstobgyn.med.uoa.gr
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Όλοι οι ιατροί της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είτε σαν μέλη Δ.Ε.Π., είτε σαν ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας ασχολούνται και καλύπτουν καθημερινά στο επίπεδο των εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών διάφορα προβλήματα που αφορούν το χώρο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Παράλληλα ασχολούνται και με την εκπαίδευση των εκάστοτε φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ που ασκούνται στη Μαιευτική και Γυναικολογία.
Επίσης όπως σε κάθε Ιατρική Ειδικότητα, έτσι και στην Κλινική μας, υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα τμήματα, τα οποία πλαισιώνουν ιατροί που έχουν κάνει ειδική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τέλος, πέρα από το κλινικό ή εκπαιδευτικό έργο οι ιατροί της Κλινικής ασχολούνται με διάφορα ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάζουν συγγραφικό έργο.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Η Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναγνωρισθεί ως Πιστοποιημένο Κέντρο Εκπαίδευσης στη Μαιευτική και Γυναικολογία από την EBCOG (Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας) και για τις ακόλουθες υποειδικότητες:
Υποειδικότητα Εμβρυομητρικής Ιατρικής (EBCOG/EAPM)
Υπεύθυνος Fellowship: Γ. Δασκαλάκης, Αν. Καθηγητής
Υποειδικότητα Γυναικολογικής Ογκολογίας (EBCOG/ESGO)
Υπεύθυνος Fellowship: Α. Ροδολάκης, Καθηγητής
Υποειδικότητα Ουρογυναικολογίας (EBCOG/EUGA)
Υπεύθυνος Fellowship: Σ. Αθανασίου, Αν Καθηγητής
Υποειδικότητα Αναπαραγωγικής Ιατρικής (EBCOG/ESHRE)
Υπεύθυνος Fellowship: Π. Δρακάκης, Καθηγητής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής και διδακτικής δραστηριότητας εντάσσεται και η εκπαίδευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων και Αλλοδαπών Ιατρών στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Το πρόγραμμα παρακολουθούν οι κατ΄ έτος εκτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι σπουδάστριες μαίες των ΤΕΙ που τοποθετούνται για την πρακτική τους εξάσκηση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», καθώς και εκ περιτροπής ανά δίμηνο όλοι οι ειδικευόμενοι ιατροί της Κλινικής. Το διδακτικό έργο των επιμέρους τμημάτων, μονάδων και ιατρείων της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατάσεται στις ακόλουθες επιμέρους δραστηριότητες:
1. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ
Εκπονούνται διδακτορικές διατριβές σε αντικείμενα σχετικά με το εκάστοτε τμήμα, στη Μαιευτική – Γυναικολογία.
2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Τα μέλη ΔΕΠ καθώς και οι ιατροί του ΕΣΥ που πλαισιώνουν το Μαιευτικό τομέα, συμμετέχουν ενεργά με σειρά διαλέξεων τόσο σε συνέδρια – σεμινάρια – ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και σε Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Πανεπιστημιακών Κλινικών και άλλων εκπαιδευτικών φορέων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
3. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ
Τα μέλη ΔΕΠ καθώς και οι ιατροί του ΕΣΥ που πλαισιώνουν τον Μαιευτικό τομέα, συμμετέχουν στη διοργάνωση διαφόρων επιστημονικών εκδηλώσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το πρόγραμμα της θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης των εκτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής διαρκεί έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει:
Α. Καθημερινά στα επί μέρους τμήματα – πτέρυγες
08:00 – 10:00 Συζήτηση και ανάλυση των περιστατικών του τμήματος με ταυτόχρονη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Συμμετοχή στην επίσκεψη των τμημάτων.
10:00 – 11:00 Θεωρητική εκπαίδευση στα επί μέρους τμήματα.
Ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε τμήματος συμμετοχή σε μαιευτικές ή γυναικολογικές επεμβάσεις – χειρουργεία.
Κάθε Τρίτη 10:00 – 12:00 επίσκεψη με τον Καθηγητή.
Κάθε Παρασκευή 08:00 – 10:00 παρουσίαση κλινικών περιστατικών και συζήτηση της αντίστοιχης βιβλιογραφίας στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Β. Καθημερινά 13:00-14:00 ή 13:00-15:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και ανά έξι εβδομάδες, οπότε ολοκληρώνεται η άσκηση των εκτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, επαναλαμβάνεται το ίδιο πρόγραμμα θεωρητικής ανάπτυξης βασικών κεφαλαίων της ειδικότητας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας ως ακολούθως:
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μετεκπαιδευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 17:00 – 18:30 στα Αμφιθέατρα των Νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειον» και «Αττικόν» και κάθε Παρασκευή 08:00 – 10:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Κάθε Τρίτη επιλέγονται και αναπτύσσονται από εξειδικευμένους ομιλητές θέματα τα οποία καλύπτουν ειδικά κεφάλαια της ειδικότητας και των υποειδικοτήτων της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Κάθε Παρασκευή γίνεται παρουσίαση – συζήτηση επιλεγμένων περιστατικών της Κλινικής που έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον με παράλληλη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Επίσης παρουσιάζονται και συζητούνται διάφορα κλινικά προβλήματα ή ερευνητικά πρωτόκολλα των επί μέρους Τμημάτων της Κλινικής.
Αυτές τις εκδηλώσεις είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθούν, ανεξαιρέτως βαθμού ή θέσεως, όλοι οι ιατροί της Κλινικής καθώς και οι εκάστοτε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής που ασκούνται στην Κλινική.
Παράλληλα αυτές οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες παρακολούθησης για κάθε ενδιαφερόμενο ιατρό και φοιτητή της Ιατρικής Σχολής.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ –ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ
Πρόεδρος: Καθηγητής Π. Δρακάκης
Στην Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Ιανουάριο του 2010 λειτουργεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με αντικείμενο την εκπαίδευση και την εξάσκηση στη διεξαγωγή έρευνας στην Αναπαραγωγική και Αναγεννητική Ιατρική, διάρκειας 1 έτους.
Αντικείμενο και σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξειδίκευση και η εξάσκηση στη διεξαγωγή έρευνας στην Αναπαραγωγική Ιατρική σε αποφοίτους Ιατρικών και άλλων Σχολών Υγείας και Σχολών Βασικών Επιστημών. Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να συνδυάζουν υψηλού επιπέδου ικανότητες τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και ερευνητικό επίπεδο με στόχο να αποκτήσουν επιπλέον θεωρητική και πρακτική γνώση που θα βοηθήσει στην επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η Αναπαραγωγική Ιατρική είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς και ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα, καθώς και με γενετικές παθήσεις, ενώ παρεμβαίνει τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά στη θεραπεία τους. Έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Οι ήδη υπάρχουσες τεχνικές (IVF, ICSI, MESA, TESA), σε συνδυασμό με την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), έχουν οδηγήσει σε γεννήσεις εκατομμυρίων υγιών παιδιών, ενώ νέες τεχνικές που εφαρμόζονται πειραματικά (in vitro ωρίμανση ωαρίων. IVM, IVG), πιστεύεται ότι στο μέλλον θα επιλύσουν τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται από την εφαρμογή των υπαρχουσών τεχνικών.
Η Αναγεννητική Ιατρική είναι ένας της τομέας της Ιατρικής έρευνας που ασχολείται με τη μελέτη των βασικών κυττάρων και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής στην κλινική πράξη, με στόχο τη θεραπευτική παρέμβαση σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Στο πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ θα δοθεί έμφαση στη μελέτη των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, των κυττάρων του αμνιακού υγρού, των εμβρυϊκών γενετικών κυττάρων, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο (κυτταροκαλλιέργειες, μέθοδοι διαφοροποίησης βλαστικών κυττάρων, εκφράσεις γονιδίων, καθορισμός μονοπατιών κ.λπ.). Ειδικότερα, συνδυάζοντας τους δύο τομείς της Αναπαραγωγικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, η πλήρης κατανόηση των παραγόντων που συμμετέχουν στην ωρίμανση των ωαρίων in vitro είναι σημαντική όχι μόνο όσον αφορά την Αναπαραγωγική Ιατρική, αλλά δύναται να προσφέρει και εναλλακτικές πηγές ωαρίων για παραγωγή εμβρυϊκών κυττάρων.