ΣΚΟΠΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Αιμοδυναμική Μονάδα του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ του Υπουργείου Υγείας και δέχεται μεγάλο αριθμό περιστατικών που αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα των καρδιολογικών παθήσεων. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και ως Κέντρο Πρωτογενούς και Επείγουσας Αγγειοπλαστικής (Primary PCI) για την αντιμετώπιση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στην Αιμοδυναμική Μονάδα λειτουργούν δύο σύγχρονες πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες όπου διενεργούνται δεξιοί καρδιακοί καθετηριασμοί, στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αρτηριών (PCI), βιοψίες μυοκαρδίου, συγκλίσεις μεσοκολπικών επικοινωνιών και ανοιχτού ωοειδούς τρήματος (PFO). Ειδικότερα κατά τη διενέργεια αγγειοπλαστικών αντιμετωπίζονται όλες οι σύμπλοκες βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών επεμβατικής καρδιολογίας ( FFR, Stentimus, IVUS, OCT, Rotablator, κλπ). Οι επεμβάσεις των στεφανιαίων πραγματοποιούνται στο 80% των περιπτώσεων μέσω της κερκιδικής και ωλενίου αρτηρίας (χέρι).

Στην Αιμοδυναμική Μονάδα υπάγονται επιπλέον τα εξής:

  • Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας με δυνατότητα διενέργειας πλήρους ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης, χαρτογράφησης (mapping) και κατάλυσης (ablation) και Cryoablation αρρυθμιογόνων εστιών και εμφύτευσης προσωρινών και μόνιμων βηματοδοτών, αυτόματων απινιδωτών, αλλά και εφαρμογής
    θεραπείας δυσυγχρονισμού (CRT) σε ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια
  • Εργαστήριο 24ωρης καταγραφής καρδιακού ρυθμού (Holter)
  • Εργαστήριο διενέργειας δοκιμασίας κοπώσεως
  • Εργαστήριο παρακολούθησης και ρύθμισης απινιδωτών και βηματοδοτών
  • Τμήμα διενέργειας Κλινικών Μελετών

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Υπεύθυνος Αιμοδυναμικής Μονάδας: Ιωάννης Κανακάκης MD, PhD
Τηλ.: 213 216 2478
Fax: 213 216 2478
e-mail: aimodynamiko@hosp-alexandra.gr

Διευθυντές:
Παναγιώτης Καστάνης MD, PhD
Σοφία Χατζίδου MD, PhD
Κωνσταντίνος Παμπούκας MD, PhD

Επιμελητές Β΄: Αργύρης Νταλιάνης MD, PhD

Επικουρικοί: Στυλιανός Καστελάνος MD

Προϊσταμένη: Παναγιώτα Μητροπούλου RN, M.Sc.
Τηλ.: 213 216 2378