Η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία από τις 11 Απριλίου 2008 είναι αναγνωρισμένη από την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) και την European Association of Perinatal Medicine (EAPM) και είναι Πιστοποιημένο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Εμβρυομητρική Ιατρική.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία αποτελείται από:

Α. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Υπεύθυνος:
Γ. Δασκαλάκης, Αναπλ. Καθηγητής

Ιατροί:
Μ. Σύνδος, Δ/ντής ΕΣΥ
Μ. Θεοδωρά, Λέκτορας
Π. Αντσακλής, Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Θ. Κατάρας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Α. Ψαράκης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος
I. Τσουμπού, Άμ. Επιστημονική Συνεργάτης

Α1. Τμήμα Προγεννητικού Ελέγχου το οποίο στεγάζεται στο παράρτημα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Λαμψάκου 6, στο οποίο πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

  • Λήψη τροφοβλάστης
  • Αμνιοπαρακεντήσεις
  • Λήψη εμβρυικού αίματος
  • Εκλεκτικές μειώσεις
  • Ενδομήτριες μεταγγίσεις
  • Έλεγχος πληθυσμού (screening) στο 1o τρίμηνο με μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, ρινικού οστού , PAPP–A , Free –BHCG
  • U/S Μαιευτικά δεύτερης γνώμης σε παθολογία κύησης
  • U/S Β΄επιπέδου προς 21-23εβδομάδες κύησης (συμπληρωματική μέτρηση μήκους τραχήλου μήτρας και Doppler μητριαίων αγγείων)
  • Έλεγχος Βιοφυσικής δραστηριότητας /Doppler σε κυήσεις υψηλού κινδύνου

Α2. Τμήμα Μαιευτικών και Γυναικολογικών Υπερήχων Εξωτερικών Ασθενών το οποίο στεγάζεται στο παράρτημα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Λαμψάκου 6, στο οποίο πραγματοποιούνται τα γυναικολογικά και μαιευτικά υπερηχογραφήματα των εξωτερικών ασθενών του Νοσοκομείου. Επίσης στο τμήμα εκτελείται και υπερηχογραφική αξιολόγηση περιστατικών του Ιατρείου Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας.

Β. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Υπεύθυνος:
Κ. Στεφανίδης, Αναπλ. Καθηγητής

Ιατροί:
Μ. Θεοδωρά, Λέκτορας
Μ. Σύνδος, Δ/ντής ΕΣΥ
Π. Αντσακλής, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

Β1. Τμήμα Εγκυμοσύνης Υψηλού Κινδύνου και Παθολογίας Κύησης το οποίο στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην πτέρυγα Βενιζέλου (19 κλίνες).

Β2. Eξωτερικό Ιατρείο Παθολογίας Κύησης το οποίο στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», στα ΕΜΙ στο οποίο παρακολουθούνται κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Β3. Τμήμα Μαιευτικών και Γυναικολογικών Υπερήχων εσωτερικών ασθενών το οποίο στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», όπου πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

  • Όλα τα ενδονοσοκομειακά υπερηχογραφήματα
  • Εκτίμηση και παρακολούθηση του «καλώς έχειν» των εμβρύων σε κυήσεις με παθολογία.
  • Εκτίμηση και παρακολούθηση κυήσεων με παθολογική εμφύτευση πλακούντα.
  • Ενδομήτριες επεμβάσεις όπως εκκενωτικές αμνιοπαρακεντήσεις, μετάγγιση εμβρύου και εμβρυοθανατώσεις πασχόντων εμβρύων.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

(Υπέρηχοι – Προγεννητικός Έλεγχος – Παθολογία Κύησης)

H ερευνητική προσπάθεια καλύπτει όλο το φάσμα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Στην εμβρυομητρική ιατρική ένα μεγάλο τμήμα του ερευνητικού έργου αφορά στην αυχενική διαφάνεια συγγενών ανωμαλιών διαπλάσεως στο πρώτο τρίμηνο και στην ανίχνευση βιοχημικών παραμέτρων ενδεικτικών προεκλαμψίας και ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την ανίχνευση εμβρυϊκών κυττάρων στην μητρική κυκλοφορία για προγεννητική διάγνωση. Το τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής σε συνεργασία με το εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα Μοριακής Βιολογίας καθώς και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, συμμετέχει σε ενεργά ερευνητικά προγράμματα.
Η απομόνωση και καλλιέργεια αρχέγονων βλαστικών κυττάρων αποτελεί άλλο ερευνητικό στόχο που υλοποιείται με την έδρα Μοριακής βιολογίας και την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Α΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής.

Το ερευνητικό έργο του τμήματος υπερήχων στην γυναικολογία εντοπίζεται στην τρισδιάστατη απεικόνιση της μήτρας και των εξαρτημάτων καθώς και στην τρισδιάστατη υδρουστερουπερηχογραφία. Η εφαρμογή της τρισδιάστατης απεικόνισης στην παθολογία του μαστού. Επίσης μελετάται η συμβολή της ελαστογραφίας στην διάγνωση κακοηθών νοσημάτων, αλλά και στην αξιολόγηση της υφής του τραχήλου για ανίχνευση πρόωρου τοκετού.