Υπεύθυνοι:
Κ. Παππά, Αναπλ. Καθηγήτρια
Δ. Χαϊδόπουλος, Επίκ. Καθηγητής

Ιατροί:
Ν. Αρέφετζ, Δ/ντής Ε.Σ.Υ.
Ν. Θωμάκος, Επίκ. Καθηγητής
Π. Τσέτσα, άμ. Επιστημονική Συνεργάτης

Στο ιατρείο Παθολογίας Τραχήλου – Κολποσκόπησης και Εφαρμογών Laser της Κλινικής μας, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του πρωκτού. Το Ιατρείο αποτελεί κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και οι γυναίκες που παρακολουθούνται σε αυτό παραπέμπονται μετά από διαλογή στα πλαίσια του πληθυσμιακού ελέγχου που γίνεται με το τεστ κατά Παπανικολάου ή την τυποποίηση του ιού HPV.

Το ιατρείο υπάγεται στο Ογκολογικό Τμήμα της Κλινικής, λειτουργεί από το 1988 και είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των προκαρκινικών βλαβών του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Έχει εκπαιδεύσει και εξακολουθεί να εκπαιδεύει στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης πολλούς Έλληνες και ξένους γυναικολόγους.

Η κολποσκόπηση – αιδοιοσκόπηση, αποτελεί στην ουσία την επισκόπηση του κατωτέρου γεννητικού συστήματος της γυναίκας με τη χρήση του κολποσκοπίου, μετά την επίθιξη διαλύματος οξικού οξέος 3 έως 5%, ενώ με το πράσινο φίλτρο εκτιμώνται τα αγγεία του τραχήλου της μήτρας. Σε συνδυασμό με την ιστολογική εξέταση βιοπτικού υλικού που ενδεχομένως να ληφθεί για τη στήριξη της διάγνωσης κατά την εξέταση, βοηθά στην απόφαση του χρόνου και του τρόπου θεραπευτικής προσέγγισης της ασθενούς. Μετά τη διάγνωση, στο Ιατρείο υπάρχει δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης των παθολογικών αλλοιώσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση Laser και ηλεκτροδιαθερμιών τελευταίας τεχνολογίας.

Η κολποσκόπηση – αιδοιοσκόπηση εκτελείται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Παθολογική κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου
  • Επανειλημμένες διαγνώσεις τραχηλίτιδας, αφού έχει αποκλεισθεί προηγουμένως κάποιος μικροβιακός παράγοντας
  • Κλινικά ύποπτος τράχηλος
  • Οξυτενή κονδυλώματα κατώτερου γεννητικού συστήματος στη γυναίκα ή στον σεξουαλικό της σύντροφό
  • Κολπική αιμόρροια μετά από σεξουαλική επαφή ή ενδιάμεση κολπική αιμόρροια
  • Κνησμός, καύσος, ερεθισμός του κατώτερου γεννητικού συστήματος ή ένδειξη ύπαρξης σκληρυντικού λειχήνα ή καρκίνου.

Από το 2007 στα πλαίσια του Προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού συστήνεται και πραγματοποιείται στο Ιατρείο μας ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Τα οφέλη του εμβολιασμού θα φανούν μακροπρόθεσμα και στην χώρα μας, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των γυναικών με ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες ή καρκίνους του κατώτερου γεννητικού συστήματος.

Στο τμήμα Παθολογίας Τραχήλου – Κολποσκοπήσεων – Laser πέραν της αντιμετώπισης των ασθενών και της εκπαίδευσης εξειδικευμένων ιατρικών στελεχών, πραγματοποιείται και ερευνητικό έργο που αφορά στη μελέτη της βιολογίας του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και στην αποκάλυψη των μηχανισμών καρκινογένεσης του τραχήλου της μήτρας. Η έρευνα έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στα πλαίσια του Προγράμματος Θαλής με MIS 383418 και εξακολουθεί στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Bionian Cluster.