Υπεύθυνος:
Σ. Αθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής

Ιατροί:
Θ. Γρηγοριάδης, Επικ. Καθηγητής
Δ. Ζαχαράκης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Ν. Καθοπούλης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

Στο τμήμα Ουρογυναικολογίας και Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους εκτιμώνται και η αντιμετωπίζονται ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα του κατωτέρου ουροποιητικού και του πυελικού εδάφους στις γυναίκες. Τον Μάιο του 2014 το τμήμα αναγνωρίστηκε επισήμως από την European Board and College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) και την European Urogynaecological Association (EUGA) ως εξειδικευμένο κέντρο Ουρογυναικολογίας και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης στην Ουρογυναικολογία.

Στο τμήμα Ουρογυναικολογίας εξετάζονται γυναίκες άνω των 16 ετών, με συνήθη αίτια προσέλευσης τα εξής:

 • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια
 • Επιτακτική ακράτεια
 • Επιτακτική ούρηση
 • Συχνοουρία – Νυκτουρία
 • Υπολειμματική ή διακοπτόμενη ούρηση
 • Δυσουρικά ενοχλήματα
 • Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες
 • Ακράτεια κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Νευρογενή κύστη
 • Κολπική χαλάρωση και χαλάρωση του πυελικού εδάφους: -Κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη
  -Πρόπτωση μήτρας ή κολοβώματος κόλπου μετά από υστερεκτομία

Σε κάθε ασθενή που προσέρχεται στο ιατρείο η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, με τη χρήση πιστοποιημένων ερωτηματολογίων, πλήρη κλινική εκτίμηση (γενική, νευρολογική και γυναικολογική) και η τελική διάγνωση γίνεται με τον πλήρη ουροδυναμικό έλεγχο.

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με πλήρη ουροδυναμικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα είναι δυνατή η εκτέλεση των κάτωθι λειτουργικών δοκιμασιών: Ροομετρία, Κυστεομανομετρία πλήρωσης και εκκένωσης της κύστης, Μέτρηση πίεσης – ροής των ούρων, Προφιλομετρία ουρήθρας, Μέτρηση ενδοουρηθρικής πίεσης (URP), Μέτρηση παλίνδρομης πίεσης διάνοιξης της ουρήθρας (URP), Ηλεκτρομυογραφία του πυελικού εδάφους και του ουρηθρικού σφιγκτήρα (EMG). Αναλόγως του αποτελέσματος της ουροδυναμικής μελέτης και της κλινικής εκτίμησης καθορίζεται και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση (συντηρητική ή χειρουργική).
Για ασθενείς στις οποίες η συντηρητική αγωγή είναι ενδεδειγμένη, μετά το πέρας της εξέτασης δίνονται οδηγίες για ασκήσεις πυελικών μυών φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους και πρόγραμμα εκπαίδευσης της κύστης.

Το ιατρείο προσφέρει το πλήρες φάσμα συντηρητικής αντιμετώπισης με: Ηλεκτρομυογραφική βιοανάδραση (bio-feedback), Ηλεκτρομυογραφική διέγερση, Νευρομυϊκή διέγερση (Electrical Stimulation).

Το τμήμα παρέχει τη δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης της ακράτειας: εφαρμόζεται η μέθοδος τοποθέτησης κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης είτε με οπισθοηβική προσπέλαση είτε δια του θυροειδούς τρήματος. Οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται με τοπική αναισθησία σε περίπτωση που δεν συνοδεύονται με επεμβάσεις αποκατάστασης του πυελικού εδάφους. Επίσης εκτελούνται όλες οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων. Το τμήμα εξειδικεύεται στην λαπαροσκοπική αντιμετώπιση περιστατικών χαλάρωσης του πυελικού εδάφους (λαπαροσκοπική ιεροπηξία και ιεροκολποπηξία, λαπαροσκοπική επιδιόρθωση κυστεοκήλης παρακολπικών ελλειμμάτων, λαπαροσκοπική κολποανάρτηση κατά Burch) για την αποκατάσταση της πρόπτωσης κολπικού κολοβώματος και ολικής πρόπτωσης της μήτρας.

Στο τμήμα εκτελούνται επίσης ερευνητικά πρωτόκολλα εξειδικευμένης υπερηχογραφικής διερεύνησης του πυελικού εδάφους σε γυναίκες με πρόπτωση πυελικών οργάνων ή και ακράτεια ούρων.

Από τον Ιούνιο 2013 λειτουργεί το Ιατρείο Περινέου. Σε αυτό εξετάζονται γυναίκες που έχουν υποστεί σοβαρές κακώσεις του περινέου και του σφιγκτήρα του πρωκτού κατά τον τοκετό με σκοπό την αναγνώριση και διερεύνηση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Τέλος στο Τμήμα Ουρογυναικολογίας εφαρμόζεται μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος μικροφωτοεξάχνωσης για ανάπλαση της κολπικής ατροφίας σε γυναίκες με ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης.